Träning med 40 - Informativ

Träning med 40 - Informativ


Det är aldrig för sent - med 40 man fortfarande kan lära sig ett nytt yrke.


Bra att veta - det finns ingen lag, som fastställer en högsta åldersgräns för lärlingar. Så du kan börja med 40 fortfarande en lektion, då får dock inte vara rädd, tillsammans med 16-åringar att trycka på (yrkesutbildning) skola.

Till att börja med 40 i utbildningen

Med 40 inte allt är långt borta - en utbildning du kan fortfarande göra. När allt kommer omkring, har du fortfarande mer än 25 professionella år tills uppkomsten av pensionsåldern framför honom.

 • Det behöver inte alltid ha sjuksköterska, eller en bilmekaniker för att vara - kolla med din lokala karriärrådgivning bemanningsföretag om det enorma utbud av yrken som finns i dag. Ordna bästa tid så tid för dig att du tar och du kan förklara din situation. Även ekonomiskt stöd du kan kolla med din studievägledare.
 • I många yrken det finns även ett akut behov av junior personal. Ofta handelskammare organisera innan läsåret i september utbildningsutbyte, där företagen presentera sina fria lärlings. Ta den här chansen!
 • Det är dock viktigt att du väljer ett jobb som passar din smak och intressen. Som en "eftersläntrare" De inte längre har all tid i världen - minimera misstag i att välja en karriär kan vara mer noggrant i förväg information om yrket och utbildningsföretag.


 • Börja utbildning med 33 år - så riskerar du en omstart

  Med 33 år att starta en utbildning, kanske kostar vinnas - men det är ...

 • Du måste vara medveten om att du lagt märke till i skriftliga ansökningar på grund av din ålder omedelbart. Se det positiva - du sticker ut bland massa sökande. Men det är mer viktigt också att du ger gott om utrymme din motivation i följebrevet. Förklara varför du först nu välja en utbildning, och höja intresset för just detta yrke vidare.
 • Låt i en skriftlig ansökan inga luckor i ditt CV, även om du har många år utövat någon yrke. Förklara vad du har gjort under denna period - till exempel utbildning av sina barn, volontärverksamhet som en förälder representant på skolan och instruktör i en idrottsförening eller utbildning, till exempel genom att delta i språkkurser.
 • Det är ännu bättre om du lägger i din ansökan till personliga kontakter. Fråga på hantverksföretag runt hörnet eller i bokhandeln, där du är kund, om det kanske en lärling är eftertraktad allt. Om man känner dig personligen, är ålder ofta inte längre den avgörande faktorn.

Särskilda utbildningsprogram för äldre arbetstagare

Unga yrkesverksamma är sällsynta i många branscher. Därför kan vissa företag har även speciella utbildningsprogram som riktar sig till människor är beroende av 40 eller ännu äldre sökande.

 • Den ING DiBa , direkt bank med huvudkontor i Frankfurt och erbjuder en dubbel utbildningsprogram för äldre praktikanter från ca 50 år, kan det betraktas som en bank assistent är.
 • Den sydtyska bagerikedjan K & U erbjuder äldre vuxna som en del av deras så kallade "senior utbildning" en tvåårig utbildning med bokslutet för säljare i livsmedelshandeln i (alla siffror som i juli 2013).
 • Bara be om på din handelskammare eller gille kammare på plats om det liknande program erbjuds för sökande över 40.

Ett annat tips: Tryck inte de unga praktikanter trots din ålder i rollen som en moderns eller faderns rådgivare. Du vill lära sig ett yrke - detta mål ska du alltid ha i åtanke.