Skydda hårddisk med lösenord - så det går i BIOS

Skydda hårddisk med lösenord - så det går i BIOS


För känsliga datasäkerhet är viktigt.

Hårddisk är inte samma disk

 • Hela poängen med en diskkryptering ligger i det faktum att de flesta bärbara datorer är utsatta för en ökad risk för stöld. Dina hårddiskar är då helt öppna för ett missbruk av uppgifter och de bör därför skyddas i första hand med ett säkert lösenord.
 • Inte varje skiva, oavsett om den bärbara datorn eller PC, kan kryptera BIOS. Om du vill köpa en ny dator, kontrollera innan du köper om funktionen stöds, om det är viktigt för dig eftersom.

Har BIOS till funktionen?

 • Ändå inte alla BIOS stöder "skydda hårddisken med lösenord" -funktionen. Vill du veta om det är tillgängligt i ditt BIOS, starta BIOS med knappen som visas för start av datorn och leta efter inställningarna i fliken "Säkerhet" (Security).
 • I en Phoenix BIOS, till exempel, ser du dialogrutan raden: "User Password Is", bland annat "Supervisor Password Is", bland annat "Set User Password", bland annat "Set Supervisor Password" och slutligen "Status HDD Password".
 • Här anger du ett säkert lösenord när det "Clear" skall läsas och bekräfta inmatningen. Läs den här raden bredvid "HDD Password Frozen", är det du försöker att ställa in lösenordet om du vill, genom att ge sig själv som ett administratörslösenord, och sedan starta om datorn för att komma tillbaka in i BIOS.


 • 01:52

  Systemåterställning i BIOS - så det går

  Den Systemåterställning för att operativsystemet kan inte direkt i BIOS ...

Skydda hårddisken med ett nytt lösenord

 • Om du kan få tillgång till som en handledare med lösenord på säkerhetsinställningarna i BIOS, är det gjort med ett par klick för att komma in i linje med HDD status ett nytt lösenord för att bekräfta inmatningen genom att trycka på "F10" och starta om datorn efteråt till . Starta
 • Hit försöken misslyckas med att ställa in inställningarna igen, återstår att återställa BIOS till fabriksinställningarna. Du måste koppla från datorn från nätverket, öppna, ta ut batteriet ur BIOS och efter ca 10 minuter återinträde (Låt inte metallföremål).
 • Om du har en manual för moderkortet, och en återställning via en bygel beskrivs. Efter att alla systeminställningar försvinner, måste du ställa in din dator. De data och program påverkas inte.