Tabell sågar säkert använda - hur det fungerar

Tabell sågar säkert använda - hur det fungerar


Var försiktig när du hanterar bordssågar!


Arbeta med bordssågar är inte utan sina faror. Därför bör säker hantering av sådana verktyg läras. Det är lämpligt att söka, instruera någon som har erfarenhet av bordssågar.

För att arbeta säkert med bordssågar

 1. Bordssågar bör endast användas för sågning av trä. Men i praktiken händer det ofta att bordet av cirkelsåg används som en arbetsbänk. Du bör undvika det, men absolut.
 2. Det är mycket viktigt att bordssågar i arbetet är fast säkert och. Du får inte vingla. Om så är fallet, måste du placera en styrelse eller något liknande under motsvarande fot.
 3. Klipphöjden bör alltid ställas in så att bladet skär bara genom arbetsstycket. Om klipphöjden är för hög, är större träflis ibland tas ur arbetsstycket och kastas genom området.
 4. När du arbetar med bordssågar bör du definitivt skyddsglasögon. Annars kan du få sågspån i ögonen. Detta är mycket obehagligt. Av denna anledning bör chipet skydd också vara på bladet komma nära. Detta låter dig ställa in en klämskruv med de flesta bordssågar.  Använd cirkelsåg korrekt

  När det gäller att såga större spånskivor eller liknande, är en ...

 5. Om du vill klippa ett arbetsstycke, så du måste köra det på sågbordet att bladet separerar arbetsstycket på lämplig plats. Naturligtvis måste du vara försiktig så att du inte kommer för nära med händerna på bladet. Du kan använda arbetsstycket men också inte röra den yttre kanten. Då kunde det lutar vid sågning.
 6. Vid skärning runda arbetsstycken, finns det en risk att de roterar. Du kan klämma fingrarna under vissa omständigheter.
 7. Särskilt små arbetsstycken Du ska aldrig röra direkt med handen medan sågning. Tillbehör ett bord såg tillhör vanligtvis en så kallad "Artificial Hand". Detta är en träbit, med vilken du kan driva små arbetsstycken på ett säkert sätt mot bladet.